Goed slapen

Als je een gezond leven op wilt bouwen dien je hier dag en nacht aan te werken, voldoende rust is hierbij belangrijk. Je moet voldoende slapen, maar je moet dan ook weten dat je niet te lang maar ook zeker niet te kort moet slapen. Je kent je eigen lichaam het beste, dan kun je dus ook zelf de keuze maken en beslissen hoeveel slaap je nodig hebt. Geef er eens aan toe als je moe bent, ga lekker op de bank liggen en als je in slaap valt, geen probleem, laat jezelf maar eens lekker gaan want je zult het wel nodig hebben. Maar het is dan wel beter om eigenlijk op bed te gaan liggen, dan kun je namelijk door slapen tot de volgende ochtend. Ook een goed ritme is voor het slapen belangrijk. Als je een keer een lange dag hebt gehad is het niet erg dat je wat eerder naar bed gaat, maar het is dan wel belangrijk dat je de volgende dag weer op tijd op staat. Blijf dan niet drie uur langer liggen, dan raakt je lichaam het ritme kwijt, dit kan betekenen dat je de hele dag sloom bent en lui bent. In de vakantie is dat natuurlijk niet erg en in het weekend kun je ook lekker uitslapen, maar ook dan is je ritme volhouden eigenlijk toch beter. Vaak heb je hoofdpijn als je langer op bed blijft dan je gewend bent (weekendhoofdpijn). Je lichaam en geest dienen een goed ritme te hebben, met een goed ritme kun je een gezond leven zeker goed organiseren.

Gebalanceerd eten

Genoeg van alles eten en niet teveel van dingen die je niet nodig hebt. Een gezond leven heb je zelf (grotendeels) in de hand. Ga daarom eens na wat je zelf verstaat onder een gezond leven. Kijk eens wat jij per dag doet en wat er dan voor zorgt dat je een gezond leven hebt. Merk je dat je niet lekker in je vel zit of dat je een minder goede conditie krijgt, dan kan dat te maken hebben met het feit dat je beter moet gaan leven dat je een gezond leven moet gaan leiden.

Genoeg bewegen

Bij een gezond leven hoort genoeg bewegen. Als je een sport beoefent dan doe je vaak al voldoende aan beweging, maar er zijn ook veel mensen die niet sporten omdat ze hier de tijd niet voor hebben. Ook zij kunnen hier wat aan gaan doen. Het eerste wat je dan moet doen is de auto laten staan en de fiets nemen of een stuk gaan wandelen elke dag. Boodschappen doen met de auto hoeft niet, de kinderen ophalen met de auto hoeft ook niet, je kunt lekker de fiets nemen, dan duurt het maar wat langer, het is wel beter voor je conditie. Bij een gezond leven horen ook rust en regelmaat. Als je rustiger bent, neem je de tijd om boodschappen te doen en de kinderen op te halen. Je vindt het dan niet erg dat je bijvoorbeeld 15 minuten moet fietsen, je voelt je lekker fit en bent weer lekker buiten geweest. Je kunt tijdens het fietsen met de kinderen praten en vragen hoe het is geweest. Je komt meer in contact met de natuur wat ook goed is voor ons lichaam en onze geest.