Wat is gezond eten?

Afwisselen

Afwisselen zorgt ervoor dat je niet teveel van dezelfde voedingsstoffen binnen krijgt. Veel verschillende kleuren voedsel eten helpt daarbij gezien je daardoor zeker afwisselt. Wat is gezond eten? Deze vraag wordt vaak aan mensen gesteld die veel ongezond eten. Op deze manier willen ze mensen op het goede spoor zetten om weer gezond te gaan eten, maar dat is niet altijd de manier. Het is vaak dat mensen ongezond en veelal hetzelfde eten, omdat ze het ander eten niet kennen of het niet willen proeven. Als mensen het eten zien en het ziet er niet lekker uit, of het ruikt niet lekker, dan is dat voor veel mensen al een reden om te zeggen dat lust ik niet of dat vind ik niet lekker, ook al hebben zij het nog niet geproefd. Probeer deze mensen eens groente te laten eten, combineer de groente eens met een ovenschotel. Hier kun je namelijk verschillende soorten groenten instoppen. Op deze manier zien de mensen niet alles wat ze eten, maar proeven ze met hun mond. Dat is beter, zo leren ze ook dat groenten lekker zijn. Natuurlijk kan ieder zo zijn voorkeur hebben voor wat hij wel en niet lekker vindt. Maar niet alles wat we eten hoeven we lekker te vinden, het gaat er gewoon om dat we gezond en gevarieerd eten. Dus de vraag wat is gezond eten kan beantwoord worden met gevarieerd en niet te vet eten.

Gezonde stoffen

Er zijn stoffen die je beter niet of niet teveel moet binnenkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan teveel verzadigde vetten. Andere stoffen zijn juist weer goed voor het lichaam. Je moet bijvoorbeeld niet elke dag friet en pizza eten, maar je kunt wel elke dag veel groente en fruit eten, dat is dan weer wel goed voor het lichaam. Kom er nu achter wat jouw lichaam nodig heeft en maak voor jezelf eens een lijstje met wat je per dag binnen krijgt. Op deze manier kun je vast stellen of dat je weet wat gezond eten is. Als dat nog niet het geval is dan kun je jouw eetgewoonten aanpassen en kun je gaan kiezen voor echt gezond eten, met regelmaat groente en fruit eten dus.

Wat helpt om gezond te blijven eten?

Als je er voor jezelf iets leuks tegenover zet kan dat voor jou een stimulans zijn om gezond te blijven eten. Probeer er daarom voor te zorgen dat je een motiverende factor hebt om gezond te blijven eten. Dit kun je doen door jezelf te belonen als je een hele week gezond eet, je kunt in het weekend dan bijvoorbeeld een broodje met een kroket eten of een ijsje nemen. Eens in de zoveel tijd mag je jezelf best verwennen, maar ga daarna weer verder op de gezonde toer en houd dit vol. Het gaat er niet om dat je een week gezond eet en daarna weer terug valt in het oude ongezonde patroon, je moet het gezond eten volhouden en dan pas weet je wat je mist als je even ongezond eten. Als je gezond eet zit je ook lekkerder in je vel want je kunt veel meer aan, je hebt meer energie. Blijf daarom gezond eten en wanneer je geneigd bent teveel ongezond te gaan eten moet je er voor jezelf weer wat leuks tegenover zetten en kun je weer gezond gaan eten, dan ga je werken voor de beloning.