Wat is gezond zijn?

Als het gaat over gezond zijn, dan kan het gaan over iemand die veel gaat sporten, of iemand die alleen maar groenten en fruit eet. Dit heeft allemaal met de gezondheid te maken want alle factoren hangen met elkaar samen. Als je namelijk gezond eet en veel beweegt, dan zorgt dat er voor dat je lichaam mooi in vorm is en dat je een goede conditie hebt. Als je alleen maar ongezond eet dan heb je last van overgewicht, je krijgt gezondheidsklachten en zo zie je dat alles toch met elkaar samenhangt. Gezondheid heeft dus alles te maken met de conditie van ons lichaam. Als je aan je eigen gezondheid wilt werken kun je dat doen door je gewicht en je eetpatroon bij te houden. Neem hier een schriftje voor en schrijf om de 2 dagen op hoeveel je weegt en schrijf elke dag op wat je eet. Je kunt ook standaard je gewicht elke dag opschrijven daarbij schrijven wat je gegeten hebt. Weeg jezelf wel op hetzelfde moment van de dag, dus of altijd de ochtend of altijd de avond, dan heb je in ieder geval een goed beeld van het gemiddelde.

Waar moet ik op letten bij gezond zijn?

Als je gezond wilt zijn, moet je voldoende bewegen. Daarnaast moet je ook weten wat je kunt eten en wat daarvan gezond voor je is. Het is bijvoorbeeld nooit goed om teveel ergens van binnen te krijgen. Ook teveel groente en teveel fruit is niet goed, ook al zijn het gezonde voedingsmiddelen. Afwisselen is juist belangrijk, zorg daarom voor voldoende variatie bij je maaltijden. Dit heb je zelf in de hand. Als je zelf iedere dag de tijd neemt om de koken dan kun je zelf zorgen voor wat afwisseling. Ga in het weekend nadenken wat je de komende week wilt gaan eten, maak een lijstje en doe alleen de boodschappen die je nodig hebt voor de maaltijden klaar te maken.

Hoe maak ik mijn eten gezonder?

Je kunt het eten gezond maken door op tijd af te wisselen. Als je bij elke avondmaaltijd groente neemt is dat al gezonder dan geen groente eten. Je kunt daarna yoghurt nemen en hier fruit in doen. Ook overdag kun je gezond eten, laat alle tussendoortjes weg en vervang deze door een appel, een banaan, een peer, een sinaasappel of een ander stuk fruit. Op deze manier kun je gezond eten en toch de hele dag geen hongerig gevoel krijgen. Als je nu elke keer als je honger hebt een appel neemt, dan gaat dat op een gegeven moment ook niet meer smaken en ga je verlangen naar andere producten. Daarom is het belangrijk ook hierin af te wisselen.